RESEPI KUIH TEPUNG BUNGKUS


KUIH TEPUNG BUNGKUS

BAHAN-BAHAN:
[;] 1 biji kelapa | diambil santannya
[;] 300gm tepung beras
[;] 2 sudu makan tepung pulut
[;] Daun pisang secukupnya


BAHAN INTI:
[;] 1/2 biji kelapa parut
[;] 240gm gula pasir
[;] 300gm gula merah
[;] 2 sudu makan tepung pulut


CARA MEMASAK:
1... Untuk bahan inti, masak kelapa parut bersama gula merah dan gula sehingga kering... Sejukkan...
2... Kemudian gentel adunan menjadi bebola kecil...
3... Seterusnya bancuh tepung pulut dengan dan bancuh dengan sedikit air... Balutkan pada inti yang dibentuk bulat tadi... Asingkan...
4... Untuk membuat tepung bungkus pula, bancuh tepung beras bersama santan dan didihkan sehingga menjadi pekat... Angkat dan sejukkan...
5... Ambil sesudu adunan dan letakkan di atas daun pisang yang telah dibersihkan...
6... Setelah itu letakkan pula inti tadi di tengahnya... Bungkus kemas seperti membuat kuih naga sari...
7... Akhir sekali, kukus sehingga masak...

0 Response to "RESEPI KUIH TEPUNG BUNGKUS"

Post a Comment