RESEPI NASI AYAM TERMASYUR


Nasi Ayam Termasyur

Bahan untuk Nasi:
[''] 1 kilo beras - dalam 7 pot
[''] 1/2 cawan halia kisar
[''] 1/2 cawan bawang putih kisar
[''] 3 helai daun pandan
[''] 1/2 sudu besar garam
[''] Sedikit serbuk kunyit
[''] Air secukupnya
[''] Minyak lemak ayam

Cara caranya:
Panaskan minyak dalam periuk nasi... Kemudian masukkan daun pandan, halia dan bawang putih yang telah dikisar... Tumis sehingga naik bau, masukkan garam, serbuk kunyit dan air (sukat air mengikut paras beras) dan gaul rata... Masukkan beras dan sedikit minyak ayam dan gaul rata... Kemudian tutup periuk nasi dan biarkan ia masak... Insyallah nasi akan berbau harum dan warnanya kuning-kekuningan serta tidak hanyir bila sejuk...




Bahan untuk Sos :
[''] 15 batang cili merah
[''] 5 ulas bawang putih
[''] 1 ibu jari halia
[''] 15 biji limau kasturi, ambil jusnya
[''] 3/4 cawan air masak (kak laily tak letak)
[''] 1 sudu teh garam
[''] 1/2 cawan gula

Cara caranya:
Kisar bawang putih, halia dan lada merah bersama jus limau kasturi, garam dan gula... Kemudian masukkan air masak... Kisar lagi... Rasa sekiranya ada kurang tambah garam, gula mengikut citarasa dan boleh dihidangkan bersama nasi ayam...


Bahan untuk Ayam Goreng Madu :
[''] 1 ekor ayam - bersih dan tos
[''] 3 sudu besar madu
[''] 3 sudu besar kicap cap Gajah
[''] Garam
[''] Gula
[''] Serbuk lada sulah

Untuk dikisar:
[''] 1 ibu jari halia
[''] 1 bawang besar
[''] 2 ulas bawang putih

Cara caranya:
Bersihkan seekor ayam dan jangan dipotong... Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan yang telah dikisar sehingga naik bau... Kemudian tuangkan air, dan biarkan ia mendidih... Kemudian masukkan ayam, kaki serta leher ayam dan direbus hingga ia masak... Kalau nak tahu ayam sudah masak atau belum cucuk pehanya dan sekiranya tidak ada darah angkat ayam dan toskan airnya... Campurkan madu, kicap, gula, garam dan lada sulah... Sapukan rata pada ayam yang telah direbus itu... Perap untuk 1 – 2 jam atas penyejat atau digantung... Panaskan minyak secukupnya untuk goreng ayam, minyak mestilah banyak... Goreng ayam hingga kulitnya garing... Jangan goreng ayam terlalu lama sekadar untuk garingkan kulitnya... Angkat dan toskan minyaknya... Itulah rahsia ayam yang isinya lembut didalam dan mendapat kulit yang garing...

0 Response to "RESEPI NASI AYAM TERMASYUR"

Post a Comment